Menu
De Boomse Poort

Gelegen in het centrum van Boom, op een spievormig terrein, aan de Henri Spillemaeckersstraat voerde gestalt architecten een studie uit voor een hoogbouwontwikkeling.

De site wordt gekenmerkt door een jaren ‘50 hoogbouw woontoren van twaalf bouwlagen als directe buur. In de sokkel bevindt zich de lokale Stadsschouwburg. Tussen beide torenvolumes werd, in functie van de publieke Stadsschouwburg een nieuw foyervolume met brasserie voorzien.

De nieuwe hoogbouwtoren kent een getrapte volumetrie en neemt daarmee de verschillende bouwhoogtes uit de directe omgeving in zich op. Zo ontstaan er gradueel vijftien bouwlagen. Tussen de foyer en de nieuwe hoogbouwtoren is een doorstreek voorzien dewelke de verbinding met het openbaar vervoer en het centrum bevorderd voor voetgangers.

De overkraging boven de plint zorgt voor een specifieke verschijningsvorm. De gevel trekt zich terug van de straat waardoor er een intimiteit en oriëntering wordt gecreëerd met een kleinstedelijk karakter.

Het project voorziet in mixed-use samenstelling met een commerciële sokkel, gevolgd door een basis van kantoorruimtes en dertien  gradueel verkleinende residentiële lagen.

Het geheel ambieert hiermee een evenwichtige projectie van de hedendaags stad waar publieke dienstverlening, wonen, werken en ontspanning samen bestaan als één levendige en kwalitatieve entiteit.

Henri Spillemaeckersstraat – gevelprojectie

Frans de Schutterlaan

isometrie

Henri Spillemaeckersstraat

doorsteek foyer

Close