De Stadspaleizen

De Stadspaleizen zijn gelegen tussen Singel/Ring en Fruithoflaan, in een residentieel landschap gekenmerkt door een sterk gediversifieerde mix aan gebouwtypologieën.

MEER LEZEN +

Enerzijds zijn er de typische bel-etagewoningen van drie bouwlagen met eerder vlakke gevels en betonnen luifels. Anderzijds de laat modernistische villa’s van twee bouwlagen en een dakverdieping. Deze articulaties uit de omgeving worden met de Stadspaleizen vertaald in een duo van twee bouwlagen met daarboven telkens een kroonverdieping.
Er ontstaan elf ruime wooneenheden met een bijzondere aandacht voor integratie en planwerking.

De voortuin bemiddeld tussen de buurgebouwen door middel van een verspringende en plooiende bouwlijn. Links bestaat er een afwijkende situatie waarbij er een koetshuis met schuur staat tot op de rooilijn, rechts een villa met een voortuin van een vijf à zes meter.

Zowel vooraan als achteraan worden de gevels opgedeeld in verschillende facetten, welke de verschillende toegangen, buitenkamers en zichten een eigen richting en identiteit geven binnen het groter geheel. Binnenruimtes genieten een ingenieus gewaaierd plan van aan elkaar geschakelde ruimtes en een comfortabele ambiance. De specifieke gevel en kroongeleding orkestreren het volume in zijn directe en minder directe omgeving.

De verschillende wooneenheden genieten een specifieke relatie tot de buitenomgeving: grondgebonden eenheden beschikken over een tuinterras, hoger gelegen eenheden omvatten inpandige buitenkamers en op de kroonverdieping zijn er ruime dakterrassen. Telkens bestaan ze als een mediator tussen gebouw, gebruiker en omgeving.

  • TYPE Residentieel
  • JAAR 2018
  • OPDRACHTGEVER Rialto
  • LOCATIE Antwerpen
  • OPPERVLAKTE 2.480m²
  • FASE Gunstig advies welstandscommissie
Berchemboslaan
referentie – Domenico Scarlatti
plintuitwerking
referentie – Ignazio Gardella’s Casa al Parco
kroonuitwerking