Zelzate

Drie bouwblokken worden samengesteld uit een herhalende compositie van meerdere groepswoningen. De gevel- en bouwblokmaat refereren naar de aaneengeschakelde rijhuizen uit de omgeving. Er ontstaat een geheel van 35 appartementen, verankerd in de lokale stedenbouwkundige textuur. De vertrapping zorgt voor een specifieke verschijningsvorm dewelke optimaal inzet op de oriëntatie en beleving van de groene buitenruimte.

MEER LEZEN +

De footprint wordt zo veel als mogelijk beperkt zonder in te boeten op de binnenruimtes. Er wordt bewust gekozen voor laagbouw en groepswoningen met telkens 5 appartementen zodat er geen dure en onderhoud eisende liften moeten worden voorzien.

Elke groepswoning bestaat uit vijf vmsw-conforme tweeslaapkamerappartementen. Twee appartementen op het gelijkvloers waarvan één rolstoeltoegankelijk, twee appartementen op de eerste verdieping en één appartement op de tweede verdieping als accentlaag. Zo ontstaan er 5 types die telkens tezamen worden georganiseerd rond een gezamenlijke inkom- en trappenhal met technische berging. Grondgebonden appartementen genieten een tuin, de overige appartementen beschikken over een ruim terras, opgevat als een verlengde van de binnenruimte.

Sociale interactie wordt gestimuleerd door middel van een wijkpleintje met petanquebanen en groene speelruimte.

  • TYPE Residentieel
  • JAAR 2019
  • LOCATIE Zelzate
  • OPDRACHTGEVER cvba WONEN
  • OPPERVLAKTE 2.800m²
  • BUDGET €4.65 miljoen
  • FASE Wedstrijd, 2de plaats
visualisatie – frontaal gevelzicht
visualisatie – binnengebied met getrapte organisatie
inplanting – getrapte herhaling met centrale parkeer-as
visualisatie – grondgebonden tuinen, inpandige terrassen en open dakterrassen
referentie – Landhuis “De Wolf” te Sint-Michiels, Huib Hoste, 1929
grondplan gelijkvloers – rolstoel toegankelijk
grondplan +1 met inpandige terrassen