Menu
De Ambachtshuizen

De Ambachtshuizen zijn gelegen nabij het O.L.-Vrouwenplein in het kleinschalige dorpscentrum van Kruibeke.

In het opzoeken van de lokale schaal en textuur wordt een set van twee eenvoudige verticale gevelverlengingen gecreëerd die zich voordoen als twee schouwen. Er ontstaat een voorgevel die zich uitgedrukt als twee dorpshuizen. Op die manier orkestreert de geveluitwerking een meergezinswoning met vier appartementen en een parkeergarage in een kleinschalige omgeving.

De voorgevel aan de Ambachtstraat bestaat uit rode baksteen die in de zijgevel gradueel overgaat naar een grijswit pleisterwerk dewelke vervolgens verder loopt over de ganse achtergevel. Dorpels, plinten en dekstenen worden samen met de bakgoten uitgewerkt in een traditioneel grijs beton.

De zijgevel geeft uit op een toekomstige verbinding naar de Langestraat. Door middel van een combinatie van baksteen en pleisterwerk ontstaat er een trompe l’oeil gevel met als doel een schaalverkleining uit te drukken.

Er wordt bewust gekozen voor twee raam-typologieën. Opengaande delen die toegang geven tot een buitenruimte schuiven en worden in een donkergroen uitgevoerd. Overige opengaande gehelen draaien en sluiten aan bij de grijswitte gepleisterde buitenafwerking in de zij- en achtergevel.

voorgevel aan de Ambachtstraat

grondplan eerste verdieping

inplanting aan de Ambachtstraat

orkestrerende schouwen – Roupell Street in Londen

zijgevel met trompe l’oeil compositie

Close