Menu
‘Het Hof’ te Vlamertinge

Pittoreske Rationaliteit
Ons ontwerpvoorstel vertrekt van een zeer rationele basis waarbij subtiele knikken en verschuivingen het gevoel van institutionele herhaling doorbreken waardoor het ‘ensemble’ zich schilderachtig inpast tussen de bomen op de site.
Binnen voldoende repetitieve en logisch geplaatste parallelle dragende wanden worden woonunits ontworpen. De twee bouwvolumes van drie bouwlagen hoog, met per verdieping drie units, worden parallel aan elkaar ingepland. Zo ook de twee andere bouwvolumes van twee bouwlagen hoog, met twee units op de verdieping. De voorzichtige knikken in de grondplannen en de zachte verbredingen in de verbindende passerelle op de eerste verdieping zorgen voor openingen met boeiende doorzichten.

Living Apart Together
De nieuwe woningen vormen een ‘ensemble’ met een eigen identiteit. Zichten vanuit die bredere omgeving naar de binnentuin toe die door de nieuwe gebouwen wordt omarmd én een padenstructuur die deze tuin doorkruist, werken verbindend. We streven naar een duidelijke, eigen plek verbonden met het ruimer geheel. De verdraaiing bij de inplanting van de vier volumes geeft extra  breedte aan de centrale tuinzone tussen de gebouwen. Door deze twee knikken krijg je geen lange, eentonige, repetitieve gevels te zien. Je blik wordt via een behapbaar stuk gevel begeleid tot de volgende kruin van een boom en zo tot het volgende gebouw. De  hoekverdraaiing zorgt er voor dat de ruimte tussen twee gebouwen aan dezelfde zijde zich snel terug opent naar een breder zicht. Door twee van de vier gebouwen ‘slechts’ twee bouwlagen hoog te maken, komen zonnestralen in de verschillende seizoenen tot op de individuele terrassen en tot bij het groen op het maaiveld in de binnentuin.

Je eigen voordeur
Vanaf de nieuwe weg naar het woonerf is er een genereuze toegangsluifel voorzien onder de passerelle. Hier bevinden zich de postbussen en  de overdekte open fietsenstalling voor bezoekers. De twee trap/lift kernen liggen direct naast de centrale doorsteek. Hoewel subtiel verhuld als schoorstenen zijn deze duidelijk zichtbaar. Elke woning krijgt een ‘echte’, eigen voordeur  die goed te zien is vanaf deze centrale toegang. Bovendien is deze voordeur  voor 9 van de 24 woningen gelegen op het gelijkvloerse voetpad.
De twee ‘extra’ trappen, telkens gelegen op de kop van een gebouw met drie verdiepingen op tegenovergestelde hoeken van de site functioneren als alternatieve ‘achterdeuren’ voor de woningen op de verdieping.

Doorzon woningen
Alle woontypes zijn ‘doorzon’ woningen. De units op de kopse gevels (i.c. 18 van de 24!) krijgen er een derde oriëntatie bij op een zijgevel. De keuken en de tweede slaapkamer van de woningen situeren zich op het noord-oosten terwijl de leefruimte en het terras op het zuid-westen gericht zijn. We vinden het een uitdrukkelijk dorpse kwaliteit om geen te diepe en/of te hoge bouwvolumes voor te stellen. De interieurs hebben veel connectie met de buitenomgeving. Door de volumes van drie bouwlagen te schranken met deze van twee bouwlagen ontstaat een fijne dynamiek en boeiende bezonning van het maaiveld en de gelijkvloerse woningen.

visualisatie – terraszicht

visualisatie – tuinzicht

inplanting – Vlamertinge

gevels – achtergevels

visualisatie – ingang

visualisatie – Kasteelweg

gevel – voorgevel

gevels – Het Salon

snede – wonen

plannen – type 2/3

plannen – type1/3

Close